The Brief

To open up the back of this stunning cottage style property introducing a space that is filled with light, connects with the garden and frames the views of the hills beyond. As is often the case with cottage type properties, light is limited, therefore while our clients wanted lots of glass, they also didn’t want the design to contrast too much with their existing style of property.

The Outcome

Taking our lead from the style of the property, we designed a simple pitched roof conservatory with a small slate offshoot from the main house roof. A low stone wall in matching stone, compliments the main building and the four-pane astragal detail to the window sections, reflects the style of the existing traditional sash and case windows. The beauty of the pitched roof is the front gable elevation which takes full advantage of the views and creates height and the feeling of space internally. A cartwheel detail in the gable and final balls all add to the traditional style of the conservatory and the Farrow and Ball French Grey finish to the external frames, is the perfect colour picking up on the soft tones of the stonework.  Internally, we kept the feature of the stone work on the main house wall which works beautifully with the soft tones of the tiled floor and ivory frames. Deep window cills accommodate plants, lighting and picture frames making the new room a perfect extension to this lovely property.