The brief

Our clients have a lovely stone farmhouse with wonderful open views over the surrounding countryside. As the main kitchen and living areas are to the rear of the property our clients wanted to extend the front of the building so they could enjoy the spectacular views and sunny south facing aspect with the peace of mind that the conservatory could withstand high winds and harsh winters.

The outcome

We took our inspiration from the architectural style of the house and centred the conservatory on the main elevation. The glazed roof was then designed to mimic the hipped roofs of the main building with a projecting gable that also complements those already on the house. The floor plan of the new room reflects that of the original building with the gable section projecting out from the main conservatory elevation.

Matching stone walls with quoins, tie the new structure in perfectly, whilst the National Trust green colour scheme matches the stonework beautifully. Internally our clients kept the lovely stone walls and chose an ivory finish for the frames. An oak floor adds warmth and character and works well with our clients’ choice of rattan and pine furniture.

The conservatory has become a very special addition to this home providing a warm and comfortable space to sit and enjoy the spectacular views all year round.