The brief

This beautiful Georgian List B building is situated in its own private grounds with fabulous views out over the River Forth. Naturally the owners of this home wished to make the most of this glorious outlook by positioning their conservatory on the West elevation looking out to sea.  We were tasked with designing a conservatory that looked like it had been there since the house was built. A stunning traditional design that successfully created a space for living and entertaining while capturing the amazing views.

The outcome

Our clients had very definite ideas of what they wanted. Since the conservatory extends across the whole elevation of their existing property, the lounge, dining room and hall windows were opened up to form entrances. We built an internal timber staircase leading up into the conservatory because the hall window was lower than the other two. The double gable design was created to fit in with the rather grand style of the property. Centring the gables on the lounge and dining room doors preserved architectural symmetry. Glass from floor to ceiling in the new conservatory enhances the feeling of being in the great outdoors but protected from the elements.

Traditional stone, external white frames, wrought iron finials and an Oxford bead detail to the windows subtly blend the conservatory into its new surroundings. The results are simply stunning!