The brief

Having recently retired and moved into this charming property our clients had just one problem, they needed a space to entertain the family and grandchildren that linked the house to the garden. There were certain considerations that needed to be addressed before we could start. This property is in a conservation area within the grounds of a castle and the original architect had incorporated steeply angled roof pitches into his design. The local planning department were keen for the new conservatory to be in keeping with the original look of the property. So we produced a design that just fits!

The outcome

We designed the conservatory to reflect the architectural features that make this house so special and ensure that the overall structure complements the gable and roof pitch of the house. The hipped conservatory roof shape is the same style as the existing dormer windows and is peaked to mirror the detail of the main elevation. Extra height fanlights ensure the roofline follows that of the house. For easy access the doors were positioned at the side of the conservatory leading out to the patio area.

We designed full glazed panels on both sides to maximise the view onto the garden and matched the stone and white external frames to further harmonise the conservatory with the building. Our clients are delighted with the results!